Blog o modulárnych domoch

Kuchyňa a jej zariaďovanie

V kuchyni trávime dostatočne dlhý čas na to, aby sme jej nevenovali pozornosť správnym plánovaním a realizáciou. Kuchyňu a jej zariaďovanie by ste si mali naplánovať ešte počas projektovania Vášho budúceho domu. Treba dbať na každý detail, od jej funkčnosti, prevedenia kuchynskej linky, dispozičného riešenia, sedenia, úložného priestoru až po spotrebiče, podlahy a osvetlenie.

Na prvý pohľad môže ísť o zložitý proces plánovania, ale ak sa budete držať našich rád, môžete toto plánovanie zvládnuť rýchlejšie a predísť tak omylom, ktoré by ste bez dôkladného plánu určite urobili. Poďme teda na to od začiatku…

Kuchyňa a jej zariaďovanie

 

Kuchyňa a jej zariaďovanie

Kuchyňa je väčšinou druhou najviac využívanou miestnosťou v dome. Neslúži iba na prípravu jedál, ale aj na stretávanie sa členov domácnosti pri jedení a často aj pri trávení voľného času, ak je napríklad spojená a otvorene riešená aj s obývacou časťou. O obývacej izbe a jej zariadení sme písali v našom článku minule. Teraz si prejdeme praktické tipy a rady, ako by ste mali postupovať pri zariaďovaní kuchyne a čomu by ste sa mali prípadne vyvarovať.

 

Veľkosť kuchyne

Veľkosť kuchyne a jej celkový vzhľad, riešenie kuchynskej linky atď. je do značnej miery ovplyvnené osobnými preferenciami členmi domácnosti a ich životného štýlu, ktorý vyznávajú. V menších domoch, ako je napr. náš typizovaný Dom S je postačujúca menšia kuchyňa prípadne kuchynský kút či kuchynská nika pre jedného, maximálne dvoch členov, pričom kuchyňa pri Dome XL je riešená s väčšími kuchynskými linkami, aby vyhovovala viacčlennej domácnosti.

Minimálne rozmery kuchyne by mali byť v rozpätí 6 až 9 m2. Ak chcete mať kuchyňu s barovým pultom alebo kuchynské stolovanie pre viacero osôb je potrebné na kuchyňu vyčleniť priestor aspoň 12 až 15 m2.

 

Otvorená kuchyňa vs. samostatná kuchyňa

Otvorená kuchyňa samostatná kuchyňa

Kuchyňa je predovšetkým určená na prípravu pokrmov, no každý z nás má iné preferencie. Niekto preferuje otvorený priestor spojený s obývacou izbou, iný zas samostatnú miestnosť. Otvorené priestory obľubujú hlavne mladí ľudia, ktorí chcú vytvoriť veľkú dennú časť a byť v spojení s ostatnými členmi rodiny. Samostne riešenú kuchyňu preferujú starší ľudia, no nie je to pravidlom.

Obe riešenia totiž majú svoje výhody a aj nevýhody. Otvorená kuchyňa spojená s obývačkou dáva možnosť získať väčší a vzdušnejší priestor dennej časti domu. Naopak negatívom môžu byť pachy a šírenie vlhkosti do celej tejto obytnej časti domu.

Výhodou samostanej kuchyne je práve eliminácia hluku zo spotrebičov, zamedzenie šírenia pachov a vlhkosti po ostatných častiach domu. Z druhej strany je negatívom práve čiastočná izolácia od ostatného diania v dome.

 

Kuchynská linka na mieru alebo kuchynská linka z predajne?

Kuchynskej linke treba venovať značnú časť času pri plánovaní kuchyne. V prvom rade si musíte ujasniť či si kuchynskú linku dáte spraviť na mieru alebo si ju zakúpite v nejakej predajni ako hotové riešenie. Obe majú znova výhody a aj nevýhody.

Výhodou kuchynskej linky na mieru je jej úplné prispôsobenie sa Vašim želaniam a potrebám. V tomto prípade bude kuchyňa ozaj na mieru a v prípade kvalitnej firmy a spracovania budete maximálne spokojní s riešením. Kvalitná firma Vám vie spracovať vopred návrh riešenia aj s odporúčaním, kam umiestniť všetky spotrebiče, skrinky atď. Nevýhodou však je dlhšia čakacia doba a vyššie obstarávacie náklady.

Naopak výhodou kuchynskej linky zakúpenej v obchode ako hotové riešenie, napr. v IKEA (nejde o reklamu :)), nemusíte strácať čas a čakať na dodanie, ale kuchynskú linku si kúpite a ihneď si ju môžete zobrať domov. Cena takéhoto riešenia býva približne o 30-50% nižšia ako v prípade kuchynskej linky na mieru. No z druhej strany, nevýhodou kuchynskej linky zakúpenej ako hotové riešenie je to, že Vám musí takpovediac sadnúť do priestoru. Niekedy je veľmi ťažké prispôsobiť skrinky a priestor tak, aby vyhovoval Vašim predstavám.

Čo sa týka použitého materiálu na kuchynskú linku, najčastejšie sa používa drevotrieska, ktorá je povrchovo upravená fóliou, jednak kvôli odolnosti voči vlhkosti a z druhej strany kvôli jednoduchému umývaniu v prípade zašpinenia. Výhodou je taktiež odolnosť proti poškriabaniu a bývajú cenovo dostupnejšie ako masívne drevo.

 

Ako efektívne rozmiestniť skrinky a spotrebiče v kuchyni

V prípade, že sa rozhodnete pre výber kuchynskej linky ako hotového riešenia, mali by ste dávať pozor na detaily, aby ste neurobili fatálne chyby, ktoré budete musieť robiť pri používaní kuchyne len preto, lebo ste si vopred dostatočne nepremysleli fungovanie v tomto priestore.

Pri “samonavrhovaní” kuchyne by ste mali brať do úvahy v prvom rade jej veľkosť, tvar a v neposlednom rade aj Vaše návyky ako budúceho užívateľa. Optimálnym usporiadaním nábytku a spotrebičov ušetríte nielen množstvo času, ale zvýšite tým aj svoj vlastný komfort pri varení a príprave pokrmov. Dôkladne premýšlajte nad tým kam umiestnite umývačku riadu, koľko zásuviek potrebujete, kam umiesnite potravinovú skriňu a podobne.

Toto rozhodovanie Vám uľahčí tzv. magický trojuholník, ktorý predstavuje 3 rôzne zóny, ktoré by mali byť vhodne prepojené. Jednou časťou je varná zóna, druhou je umývacia zóna a treťou je skladovacia zóna. Vzdialenosť medzi jednotlivými zónami by mala byť približne rovnaká, aby ste dosiahli optimálny komfort. Odporúčame, aby boli jednotlivé zóny od seba vzdialené na 2 až 3 kroky.

Pri takomto rozdelení zón sa Vám nestane to, že kuchynský drez bude vzdialený od umývačky riadu o tri skrinky ďalej a Vy budete musieť po každom nakladaní umývačky urobiť 3-4 kroky, kým sa k nej dostanete. Rovnako je dôležité umiestnenie a počet zásuviek pre spotrebiče. Mnoho ľudí nerozmýšľa nad tým, že časom okrem kávovaru, pribudne mixér, hriankovač, toastovač atď. a zásuviek bude málo a budú sa musieť buď spotrebiče vyťahovať zo zásuvky, alebo sa budú musieť používať rozbočky, ktoré sú neestetické a často nepraktické.

Výška kuchynskej linky a teda spodných skriniek je štandardne stanovená na 90 cm. Tá môže byť, ale príliš vysoká alebo príliš nízka, ak máte postavu 2 metre. Výber jej výšky treba prispôsobiť podľa osoby, ktorá bude kuchyňu využívať najčastejšie. Horné skrinky bývajú umiestnené potom 60-65 cm nad kuchynskou doskou. Odporúčaná hĺbka kuchynskej linky je 60 cm. Väčšina spotrebičov je dimenzovaná práve na takúto hĺbku a pre pohodlnú prácu je táto hĺbka optimálna.

 

Sedenie v kuchyni

Sedenie v kuchyni

Riešení sedenia v kuchyni je viacero. Sedenie v kuchyni je závislé od jej rozmerov. Ak to priestor dovoľuje, sedenie môže byť riešené samostatným jedálenským stolom a stoličkami. V tom prípade je potrebné, aby malo každé sedenie k dispozícii priestor aspoň 60 x 40 cm a na stoličku treba počítať s priestorom hĺbky približne 75 cm, aby ste dosiahli komfortné sedenie pre všetkých členov domácnosti.

Ak je Vaša kuchyňa menších rozmerov, môžete sedenie riešiť kuchynským pultom, prípadne nadväzujúcim sedením na kuchynský ostrovček. Každý člen domácnosti by mal mať svoje sedenie, čiže keď ste 4-členná rodina tak minimálne 4 stoličky.

 

Osvetlenie v kuchyni

Veľmi dôležité pri plánovaní kuchyne je osvetlenie. Celý priestor musí byť dostatočne osvetlený, aby sa dala kuchyňa plnohodnotne a komfortne používať. Najvhodnejšie je, ak kuchyňa disponuje dostatkom prirodzeného svetla z exteriéru. Častým umiestnením drezu býva jeho umiestnenie pod oknom, aby sa získalo čo najviac prirodzeného svetla. No dbajte na to, aby bola batéria v takej výške, aby sa dalo okno otvárať bez akýchkoľvek problémov.

Osvetlenie v kuchyni by malo mať jedno centrálne svietidlo a dodatočné osvetlenie pracovnej dosky, aby ste si netienili vlastným telom a mali tak dostatok svetla aj pri príprave jedál.

Tvarov svietidiel, možností riešenia a intenzity svetla je dnes na výber neúrekom. Výber je len a len na Vás.

 

Podlahy v kuchyni

Podlahy v kuchyni

Vzhľadom na to, že podlaha v kuchyni je v celom dome najnamáhanejšia, je potrebné jej venovať dostatočnú pozornosť. Zvážte všetky výhody a nevýhody dostupných materiálov predtým, než len tak bezhlavo zvolíte podlahu podľa toho, aká je pekná na pohľad. Myslite na to, že v kuchyni Vám často niečo spadne na zem, často sa niečo vyleje a odolnosť a jednoduchá údržba sú v tomto prípade potom na nezaplatenie!

Najčastejšie používaným typom podlahy v kuchyni je keramická dlažba, ktorá je jednou z najodolnejších a ľahko čistiteľných povrchov.

Na výber máte aj možnosť drevenej alebo laminátovej podlahy. Pri dreve a lamináte však dbajte na ich kvalitné spracovanie a povrchovú úpravu, aby sa Vám napríklad pri vyliatí vody drevo “nezdúvalo”, prípadne nepoškodilo, ak Vám padne nôž na zem.

Okrem drevenej, prípadne laminátovej či keramickej dlažby môžete siahnuť aj po vinylovej podlahe. Tá je však najmenej odolná voči poškodeniu, ale je ľahko umývateľná, to je fakt!

V súčasnej dobe existujú aj iné riešenia podláh, stačí sa iba informovať v obchodoch s podlahami :)

 

Na záver

Ešte raz pripomínam dostatočné plánovanie detailov kuchyne. Venujte dostatočnú pozornosť nielen výberu samotnej kuchynskej linky, ale aj rozmiestneniu jednotlivých skriniek a spotrebičov. Nepodceňujte dostatočnú veľkosť pracovnej plochy a odkladacích priestorov. A nezabúdajte, kuchyňa má byť nielen dizajnovo a esteticky príťažlivá, musí hlavne komfortne slúžiť Vám.

 

Túžite po modernom, elegantnom a štýlovom domčeku?

Stačí nás kontaktovať a spolu nájdeme ideálne riešenie pre Vás a Vaše potreby…

Modulárny dom podľa vlastných predstáv

Modularny dom M 04

Polia vyznačené * sú povinné

 

Sumár
Názov článku
Kuchyňa a jej zariaďovanie
Autor
Popis
Kuchyňu a jej zariaďovanie by ste si mali naplánovať ešte počas projektovania Vášho budúceho domu. Treba dbať na každý detail od funkčnosti až po prevedenie

Okomentovať

Váš e-mail nebude publikovaný.*



Môžete použiť tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Návrat na vrchu